Reflu Gastrit ve Ulseri Olanlar İcin Oneriler

Özellikle reflü, gastrit ve ülseri olanlar için bu yazıyı mutlaka okumalı. Teknolojinin giderek gelişmesi ve yaptığımız işlerin çoğunu makinelere, aletlere bırakmamız hareketlerimizin azalmasına neden oluyor.

Bunun yanında çalışma hayatınız da oldukça hareketsiz ve stresli geçiyorsa vücudunuz bir süre sonra buna tepki vermeye başlıyor.

Dışarıda yediğimiz yemekler, dengesiz bir beslenme ve bununla birlikte sürekli oturmak, hareketsiz bir yaşam sürdürmemiz birçok rahatsızlığa neden oluyor. Hazımsızlık, şişkinlik, göğsünüzde yanma, mide ağrısı vb. gibi belirtileriniz varsa mutlaka doktora gitmeli ve yemek yeme şeklinizi gözden geçirmeliyiz.

Mide ve barsak hastalıklarının en büyük nedeni maalesef strestir. Doktorlar ne kadar stresten uzak durun dese de ülkemizde yaşarken bunu gerçekleştirebilmek ne kadar doğru bilemeyiz? Reflü, gastrit, ülser, kabızlık (konstipasyon), irritable barsak sendromu son zamanlarda hem beslenme kaynaklı hemde stresten dolayı artan hastalıklar.

Reflüyü yü azaltmak için

Reflünüz varsa öncelikle kilonuz yüksekse ideal kilonuza inmelisiniz
Mide gerilimini azaltmak için öğünlerinizi sık aralıklarla yapmalısınız
Yemek aralarında daha az sıvı tüketip, su ve diğer sıvıları aralarda içmelisiniz
Yağ ve yağlı yiyecekler, koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinleri azaltmalısınız
Mide asidinin uyarılmasını önlemek için karbonatlı içecekler, domates ve turunçgil tüketmemelisiniz

Gasrit ve Ülser için nelere dikkat edilmeli ?

Midenin dinlenmesi için sık aralıklarla yemek yemelisiniz
Yemekleri yavaş yemeli, iyi çiğnemelisiniz
Mideyi uyarmayan tahriş etmeyen yiyecekler yemelisiniz
Yemekler çok sıcak ve soğuk olmamalıdır
Acı baharatlardan, tuz, kahve, alkol ve asitli meyve sularından kaçınmalısınız

İrritable Barsak Sendromu (İBS)

Çok sık görülen bir hastalıktır. Spesifik bir ilaç ve diyet yoktur. Yeterli uyku, düzenli yeme ve egzersiz yapmalısınız
Yağ barsak hareketlerine göre kullanılmalı, ishalde azaltılıp, kabızlıkta biraz arttırmalısınız
Genelde az posa almalısınız, kabızlık olursa biraz ekleyebilirsiniz
Gaz yapıcı besinler (lahana, turp, kurubaklagiller vb…) tüketmemelisiniz
Acı baharatlardan, alkol ve sigaradan uzak durmalısınız
Çavdar, yulaf, çay, kahve, sirke, çikolata, soğan gibi besinleri dikkatli tüketmeli ve izlemelisiniz

Ülserafatif kolit için

İştahsızlık, bulantı, kusma olduğu için yüksek enerjili bir beslenme programı olmalı
Az yağ ve az posa tüketmelisiniz
5-6 öğün yapmalısınız
Süt ürünlerine intolerans varsa beslenmenizden çıkarmalısınız

Gördüğünüz gibi beslenme mide ve barsak hastalıklarında çok önemli. Ancak her hastalık bireye göre farklı durumlar gösterebilir. Doktorunuz ve diyetisyeninizle daha spesifik bir tedavi planı oluşturmalı, beslenme planınızı rahatsızlığınıza göre değiştirmelisiniz.

reflu-gastrit, reflu-gastrit-ve-ulseri-olanlar-icin-oneriler, saglık, ulser kategorisinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: